De kroon op de fles

Het begon met het woord ‘grolsch’, dat Lief onderaan zijn boodschappenlijstje toevoegde. Wat moet je daar nou mee?, vroeg ik. Hij koopt nooit Grolsch, en ik heb hem nooit kunnen betrappen op liefde voor het vocht van dit ene merk.

Dom van mij, natuurlijk. Het ging het niet om de inhoud van een fles. Nee, deze bierbrouwer had een nieuwe fles met schroefdop. Die wilde hij.

Daarop kwam bij mij de vraag boven: is een schroefdop wel een kroonkurk? Best wel slimme vraag, vond ik zelf. Want als een schroefdop niet in de definitie valt, dan hoeft hij die niet te verzamelen. En elke dop die niet in de verzameling hoeft, is er toch maar weer één.

De glimmende ogen van Lief laten zien dat ik op het verkeerde spoor zit. Een schroefdop is ook een kroonkurk. Zo simpel is het.

Maar zo makkelijk laat deze niet-verzamelaar zich niet uit het veld slaan. Dus ik vraag: ‘Wat is dan de definitie van een kroonkurk?’

Verbazingwekkend snel komt het antwoord, alsof hij daar dagelijks op repeteert: een metalen dop met 21 inkepingen om een fles te sluiten.

Vooral dat getal intrigeert. Dat heeft hij dus geteld en nog onthouden ook. Hij weet er ook nog bij te vertellen dat de kroonkurk de beste flessensluiting is die ooit is uitgevonden voor koolzuurhoudende drank. Een geweldig patent dus in 1800 en zoveel, aldus Lief. Dat aantal inkepingen komt namelijk heel precies. Te veel of te weinig en de fles sluit niet goed.

Toch bevredigt het antwoord mij niet. Want ik weet dat er ook grotere doppen zijn, van slagroom bijvoorbeeld. Daar zitten dan toch niet exact 21 inkepingen in?

Doppen erbij gehaald. Lief tellen. Oké, zegt-ie. Een kroonkurk is een metalen dop met inkepingen die ingeknepen worden.

Haha, daar heb ik je: bij een schroefdop worden ze toch niet ingeknepen? Toch wel , vindt hij. Ook daar worden ze ingeknepen, alleen iets anders.

Nou ja, oké dan. Een geschroefde dop van metaal met inkepingen is ook een kroonkurk en mag ook verzameld worden.

(Stiekem nog even opgezocht in de Van Dale. Maar ook die geeft Lief gelijk: ‘metalen flessendopje met rondom inknijpingen, waardoor het aan een kroon herinnert.’)Dit bericht is geplaatst in leonore. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


een + = 4

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>