tijdseries

Logo’s maken en breken de herkenbaarheid van merken. Als je ze te vaak verandert zal het beeld bij de consument niet blijven hangen. Grote merken zoals Coca Cola en Heineken gebruiken daarom al jarenlang min of meer hetzelfde logo. Gelukkig voor de verzamelaar zijn er ook merken die om diverse redenen hun beeldmerk of de vormgeving van hun kroonkurken wel veranderen terwijl hun producten toch herkenbaar blijven. Juist bij deze merken is het leuk de kroonkurken gedurende de jaren te zien veranderen.
Het meest duidelijk is dit als het jaar op de kroonkurk wordt vermeld. Voor de verzamelaar is het dan opletten geblazen om geen jaargang te missen. Ook zonder jaargangen zie je echter mooie ontwikkelingen in de tijd.

Bigfoot
Eén van de meest geliefde en moeilijk te krijgen tijd-series is de Bigfoot serie. Deze serie komt van het Amerikaanse bigfoot beer dat ieder jaar door de Sierra Nevada brouwerij wordt gebrouwen. Een sterk bier (gerstwijn) met een fantastische smaak. Ik heb me laten vertellen dat de serie in 1987 gestart is en dat alleen in de jaren 1988 en 1996 het bier niet op de markt is geweest. (met dank aan Mark Woodward en Dennis Smith)

Belle-vue Kriek Primeur
Elk voorjaar vind je in België een nieuwe Belle-Vue Kriek Lambic Primeur. Dit Belgische fruitbier met kersensmaak wordt vooral door vrouwen gedronken op de gezellige cafeterrassen van onze zuiderburen. Kom je in April in België ? Het is de moeite van het proberen waard!


De kersen verdwenen in 2001, een nieuw design verscheen in 2002

Wiibroe Årgangsöl
Houd je van sterk bier? Dan moet je Årgangsöl (oudejaarsbier) van de Wiibroe Bryggeri in Denemarken eens proberen. Eind december komt het op de markt en is geliefd bij de Denen die vooral wat slapper bier gewend zijn. Elke jaargang 0.1% sterker dan die van het voorgaande jaar. De 2017 versie zal 12 % alcohol bevatten.

Molson Oktoberfest
De oktober bierfeesten zijn niet alleen bekend van Beieren in Duitsland. Omdat vele Duitse brouwers en hun tradities de oceaan hebben overgestoken kan je ook in de USA en Canada genieten tijdens de jaarlijkse beerfestivals.
De bijbehorende kroonkurken zijn “wunderschön”!

Chimay Speciale
Terug weer naar bierland België, het land van het trappistenbier. De monniken van de abdij van Scourmont, een klooster in de zuidelijke Ardennen, brouwen de beroemde  Chimay bieren die ook in Nederland te krijgen zijn. In de tachtiger jaren werd er elk jaar Chimay Speciale gebrouwen met een aparte kroonkurk. Mocht je nog een oude fles tegenkomen, probeer het. Je zult verbaasd zijn over de mooie Madeira-achtige smaak die zich heeft ontwikkeld in al die jaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


× 6 = vierentwintig

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>